Fortuna Sittard: het is nu of nooit
Fortuna SIttard is voor het eerst sinds de verhuizing naar het nieuwe stadion schuldenvrij en heeft meer dan ooit de sleutel in handen tot het bedrijven van rendabel profvoetbal in Zuid-Limburg. De sportzone krijgt steeds meer vorm en met partners als Fitland en Sportfive wordt een serieus signaal afgegeven naar de andere BVO’s in de regio. De gepresenteerde omni-formule is uniek in Nederland. Handbal is in Nederland misschien (nog) een ondergeschoven kindje, Europees gezien is het een grote sport met dito sponsormogelijkheden. Samenwerking met een handbalclub die langzaam maar zeker aanhaakt bij de Europese subtop gaat zeker voordelen opleveren op voetbalgebied.
Het is dan ook niet voor niets dat een grote partij als Sportfive interesse toont in dit project. Sportfive heeft haar sporen in de voetballerij meer dan verdiend. Het internationale marketingbureau is werkzaam voor liefst 14 Bundesligaclubs, waaronder het HSV van Bert van Marwijk en Champions League-finalist Borussia Dortmund. De samenwerking met Dortmund begon op het moment dat de club aan de rand van de afgrond stond en met een piepjong elftal moest proberen degradatie af te wenden. Hoe dat is afgelopen weten we inmiddels allemaal. Ook Franse en Italiaanse topclubs vallen onder de paraplu van de sportmarketingspecialisten. Paris St Germain, Monaco, Juve en Sampdoria zijn bepaald niet de minste namen.
De onwaarschijnlijke prestatie van Martin Masset et al leidt uiteraard tot jaloerse gezichten in de rest van de provincie. Met name in de Oostelijke Mijnstreek voelt men de bui nu hangen. Men vraagt zich openlijk af hoe Fortuna het voor elkaar krijgt 12,5 miljoen schuld in één klap weg te werken en er worden zelfs vraagtekens gesteld bij de gevonden oplossing. Veiligheidshalve gaat men voorbij aan het feit dat Roda JC sinds het klappen van de fusie in april 2009 bijna precies hetzelfde bedrag aan gemeentelijke steun heeft ontvangen. Ruim 12 miljoen werd vanuit de Kerkraadse gemeentekas overgemaakt om het vege lijf te redden. Desondanks heeft de club nog steeds een schuld van ruim 18 miljoen. De jaarcijfers geven weliswaar een negatief eigen vermogen van 2,8 miljoen weer, maar dat cijfer wordt sterk beïnvloed door een zgn. ‘agioreserve’ (lees: boekhoudkundige truc) van ruim 15 miljoen.
Fortuna heeft haar schuld echter weggewerkt zónder gemeentelijke steun. Als de club nu ook organisatorisch kan doorpakken wordt de aantrekkingskracht naar potentiële sponsoren sterk vergroot. Met de ontwikkeling van de Sportzone en het verder uitwerken van de omni-formule heeft Fortuna dan alle instrumenten in handen om definitief een gezonde, renderende club te worden. Daarmee zou het een geduchte concurrent worden van de andere grote hengelaar in de Zuid-Limburgse sponsor-vijver. Daarbij heeft Fortuna nu een groot pré t.o.v. de aartsrivaal: 0 euro schuld op de balans. Nooit waren de omstandigheden voor Fortuna gunstiger om de concurrentie aan te gaan met de FC Gemeentekredietje. Als Fortuna het naast de commerciële impuls ook voor elkaar krijgt op technisch vlak de boel te professionaliseren, komt de eredivisie gauw dichtbij.
Oud-Fortunees Marco Boogers werkt bij Dordrecht met een spelersbudget van iets meer dan een half miljoen, maar staat wel stijf bovenaan. Sinds zijn komst draait Dordt mee en is het een geduchte tegenstander, die ook nog eens prima voetbal speelt. Als je zo’n man aan de club kunt binden kun je met het spelersbudget dat Fortuna heeft zomaar meedoen voor promotie. Het verschil tussen de Jupiler League en de Eredivisie wordt intussen alsmaar kleiner. Wie zorgvuldig en creatief omgaat met de beschikbare middelen kan zomaar meedraaien op het hoogste Nederlandse niveau. PEC Zwolle en RKC zijn prima voorbeelden, maar ook de op voorhand kansloos geachte promovendi Cambuur en Go Ahead doen het werkelijk prima dit seizoen.
Je hoeft als Fortuna zijnde dus niet meer bang te zijn voor promotie. Voorwaarde blijft natuurlijk wel dat zowel de commerciële als technische organisatie vergaand worden geprofessionaliseerd. Wie na maandag had verwacht dat De Limburger of L1 na het glorieuze nieuws voor de verandering eens positief over Fortuna zouden berichten, kwam wederom bedrogen uit. Beide media komen weer met een ‘FC Limburg’-achtig artikel, dit keer gevoed door een trainersbijeenkomst. De Limburger plaatst een traditioneel negatief commentaar over de redding van Fortuna en de Sportzone. De gemiddelde Fortuna-supporter kijkt er inmiddels niet eens meer van op. Telkens weer tonen L1 en DDL waar de loyaliteit ligt.
Wil Boessen begeeft zich inmiddels echter op dun ijs. Sinds zijn indiensttreding heeft hij meermaals zijn persoonlijke mening inzake ‘samenwerking jeugd’ in de media geventileerd. Daarmee werd een aantal keren voor onrust gezorgd. Maar niemand is groter dan de club. De visie/zienswijze van Fortuna is door Martin Masset herhaaldelijk duidelijk verwoord. Als trainer heb je je daar naar te richten. Als uithangbord van de club dien je de clubvisie uit te stralen en als zodanig ook naar buiten te brengen. Rijmt dat niet met persoonlijke belangen cq. agenda, dan is dat jammer, maar moet je je conclusies trekken.
Tenslotte de tweede helft van het seizoen. Het wordt voor Fortuna commercieel erop of eronder. Een goed presterend en aantrekkelijk voetballend 1e elftal is dan van groot belang. In de zomerstop heb ik het al eens gezegd: deze ploeg heeft doelpunten en assists nodig. De basis is prima, maar het rendement is te laag. Bovendien is het vertrek van Roel Coumans voor mij persoonlijk duidelijk merkbaar op het veld. Daar moet terdege op ingesprongen worden, wil Fortuna nog in de buurt komen van een playoff-plek. De technische staf o.l.v. Wil Boessen weet wat hen te doen staat. Na de euforie van de redding en de schuldsanering is het bij Fortuna het komende half jaar gewoon weer als vanouds: DO OR DIE!
Autuer Patrick Dokter